Petr Toman: o web se musíte starat, není to jednorázová investice

Petr se ve své práci zaměřuje na to, aby weby byly rychlé, zabezpečené a také snadno ovladatelné. Jak pro návštěvníky, tak pro klienty samotné. Od roku 2017 pomáhá organizovat konference WordCamp a sem tam na nich i přednáší. Je dlouholetým členem komunity naswp.cz a od roku 2022 pořádá i WordPress Meetup pod názvem WordPress Pokec Pardubice. Na WordPress Day Brno si vezme na starosti přednášku na téma efektivního výběru builderů, šablon a pluginů. Poprosili jsme ho, aby nám něco málo z toho prozradil i v rozhovoru.

20221022-154135-1

Jak využíváš WordPress ve své práci? Jaká je tvoje specializace?

Věřím, že nejlépe jak umím. Specializuji se na weby tvořené pomocí builderu. Tvořím jak lehčí weby, kde s klientem vzhledem k rozpočtu vymýšlíme design, ale daleko více si užívám práci na webech podle vytvořené grafiky. V dnešní době nám buildery již umožní takový web vytvořit více méně bez větších kompromisů.

Podělíš se s námi o svůj oblíbený WP builder a plugin?

V současné době je mým oblíbených builderem Bricks. Nicméně než jsem se k němu dostal, prošel jsem si cestou dlouhou a trnitou od WP Bakery Builder, Divi až po Elementor. Oblíbených pluginů mám více, čtenáři si je mohou většinu z nich zobrazit zde. Nicméně abych se v odpovědi vyhnul stálicím (jako je např. WP Rocket, Rank Math SEO, Shortpixel) mezi ty nejoblíbenější bych zařadil ty, co mi ulehčují práci, ať už jde o správu webu (MainWP, případně alternativa ManageWP), kopírování webu / přípravu čisté instalace s vlastním nastavením (WP Migrate, případně Duplicator).

Jaké další digitální nástroje používáš při práci a doporučil bys je ostatním?

Tady se jich taky pár najde. Začnu možná překvapivou odpovědí, jedním z nejdůležitějších je pro mě YouTube, kde je v současné době spousta edukačních videí, ať už k nástrojům, které využívám, ale také jsou zde vypíchnuty např. novinky nových verzí třeba Bricks builderu, nebo nové verze WordPress atp. Protože si moc nestíhám najít klidový čas na čtení, tak to mluvené slovo při práci jistí. Ale teď už k tomu na co je otázka zaměřena. Na denní bázi využívám např. “online verzi Photoshopu”  photopea.cz, bonusem krom toho, že je zdarma je i fakt, že za ním stojí český vývojář. Pak je to klasicky Figma, FTP klient WinSCP a pak hromady nástrojů na řízení projektů od českého Freela, přes Trello s Asanou až po Caflou. Což je mimochodem asi můj nejoblíbenější nástroj. Využívám jej pro tvorbu faktur, měření času, evidenci klientů až po poznámky k jednodušším projektům. A abych tuhle dlouhou odpověď ještě trošku natáhnul, tak jsou to nástroje na monitoring webů. Abych věděl co nejdříve, když se s webem něco děje a v mém případě to jsou uptimerobot.com nebo monspark.com.

Img_0177

Jak vidíš budoucnost WordPressu za 10 let?

Rád bych odpověděl, ale teď vlastně ani nevím, protože když si podobnou otázku čas od času s Adamem Laitou položíme, tak po pár minutách debaty se dostaneme ke spoustě otevřeným koncům. Osobně si myslím, že za 10 let bychom se mohli dočkat plnohodnotného full site editingu (tím pádem nejspíš nebudou třeba další buildery?) a osobně moc doufám, že se dočkáme integrace multijazyčnosti přímo v rámci WordPressu. Ale velmi rád se nechám překvapit, protože ani nevím, jaká bude moje budoucnost za 10 let. 😀

Jak za rozumné peníze získat dobrý web?

Tohle je popravdě otázka za zlatého bludišťáka, navíc rozumný peníz znamená pro každého něco jiného. Ale určitě je dobré si nad webem sednout a zkusit vymyslet aspoň jednodušší zadání. Díky tomu lze pak oslovit pár specialistů a udělat si takový menší průzkum trhu. Asi bych vždy nekoukal na nejnižší ceny, občas se stane, že se ve výsledku projekt ještě prodraží. Pro mě osobně je krom případného doporučení blízkých známých, dobré zaměřit se na styl komunikace. Osobně bych si nevybral vývojáře, který třeba nemyslí na budoucí správu webu.

Hodně lidí si myslí, že si nechá vytvořit web a dál se o něj nemusí starat. Co ty na to?

Za mě je to špatně, v dnešní době, pokud chci mít funkční věci, musím se o ně starat, např. bizarní situace: naše pračka si řekne pokaždé, když chce preventivně vyčistit a já jdu a udělám to, protože chci, aby mi fungovala co nejdéle. To samé s autem, taky jezdím na pravidelné servisy. A když půjdeme trošku blíže našemu odvětví, rád jako příklad uvádím aktualizace Windows, kde téměř každá nová verze opravuje zranitelnosti verzí předešlých. Úplně stejně to platí pro WordPress, šablony a pluginy. Navíc krom bezpečnosti je tu zde většinou i nárůst rychlosti webu, protože téměř všichni vývojáři pracují na optimalizaci jejich produktů.

Pořádáš WordPress meetupy v Pardubicích. Představíš nám je krátce a pozveš ostatní? :)

Strašně rád – v Pardubicích se schází menší skupinka WordPress nadšenců, je to tedy taková menší neformální akce, kde krom práce řešíme i osobní věci a troufnu si říct, že mezi sebou máme přátelské vztahy. Což, krom případných spoluprací vyústilo i v to, že krom klasických přednášek pořádáme pravidelně i WP Shishu, kde se setkáme u dýmky v našem oblíbeném podniku a jen tak kecáme. 

Teď přes prázdniny si dáváme trošku oddych a přemýšlíme, jak akci trošku pozvednout, abychom přivedli další dobré lidičky. A to například zapojením přednášek mimo WordPress tématiku.

Nicméně veškeré informace jsou vždy na webu wppokec.cz, případně ve skupině na Facebooku, kde se domlouváme.

1677052796081

Díky Peťo za odpovědi a moc se těšíme na viděnou v září! 👋

Chcete si poslechnout Petrovu přednášku o výběru builderů, šablon a pluginů? Zaujal vás program konference? Nečekejte ani minutu a kupte si vstupenku, dokud jsou!